Palveluita Laitoksille

Korvarunotyöpaja

Korvaruno on erityisesti vanhustyöhön sopiva sanataidemuoto. Korvaruno on hetki, jossa toinen saa puhua ja toinen kuuntelee. Korvaruno on toisen sanoista kohtaamisen aikana koottu runo. Työpajassa runo kirjataan ryhmän keskustelutuokiosta, joka käsittelee yhdessä valittua teemaa, kuten vuodenaikaa, kiukkua, rakkautta tai luopumista. Korvaruno kertoo, että puheesi on runoutta. Korvarunon voi tehdä myös kahdestaan, jolloin se erityisesti tuo esille yksilöllisen tavan puhua ja kokea. Ryhmässä tehty korvaruno puolestaan kertoo jaetusta hetkestä, luo yhteenkuuluvuutta ja ryhmähenkeä. Syntyneet runot voidaan kehystää seinälle, painaa kortteihin ja vaatteisiin jne.

 

Työpajan ohjaaja: Timo Harju

Osallistujamäärä: 1-12

Hinta: yksi työpaja 350€, usean työpajan sarja tapauskohtainen

 

”En olis uskonut, että tällasesta porukasta lähtee noin hieno runo.”

       - Sulo, Hovirinnan palvelutalo.

 

"Jos olisin kuollut eilen, en olisi tiennyt, että tällaista voi olla."

       - Leila, geriatrinen päiväsairaala Kiuru.

 

”Tule tänne vaikka siivouskoneet vonkuu ja suku häviää kuin pyy maailmanlopun edellä! Nyt sen sanoin, tule jo! Olet niin nätti tosta suupelistä!”

       - Kirjoitettu postikorttiin Sirkka Leppäsen kanssa Paukkulakodissa,      Salossa, keväällä 2011

 

Korvaruno on Turun sanataideyhdistyksen ohjaajien vuodesta 2010 lähtien erityisesti vanhustyöhön kehittämä soveltavan taiteen menetelmä, joka syntyi osana ESR-rahoitteista Hymykuopat hanketta. Korvarunoja voi kuitenkin kirjoittaa kaikenikäisten kanssa. Timo Harju on yksi menetelmän synnyttäjistä, joka vuodesta 2012 on kirjoittanut korvarunoja Oulussa

Kroppa auki pehmeästi pyöritellen

Asahia taukojumpaksi ja virkistyspäivään

 

Kohderyhmä: Työyhteisöt, harrastusporukat, kuorot, ikäihmiset ja kuntoutujat.


Asahi on suomalaisten kehittämä, kaiken ikäisille ja -kuntoisille sopiva terveysliikuntalaji, joka on suunniteltu yleisten terveysongelmien ehkäisyyn ja purkamiseen sekä paremman kehonkäytön oppimiseen. Hyppää kyytiin helppoihin, pehmeän tehokkaisiin liikesarjoihin Riikan lämminhenkisessä ohjauksessa! Lihas- ja tukirangan jumit saavat kyytiä, hengitys avautuu ja tasapaino sekä koordinaatio paranevat. Asahi sopii myös kovasta treenistä palautumiseen.

 

Ohjaaja: Laulupedagogi amk ja asahi-ohjaaja Riikka Vuorijärvi
Osallistujamäärä: Tilan koon mukaan.

Hinta:Kertaluonteinen työpaja 80e/45min, säännöllisemmät kokoontumiset alk 40e/30 min

Paikka: Raatin nuorisotalo, soittokunnan tila, Raatintie 7

Kesto: 30-60 min

Tilattavissa toistaiseksi

Kuulemma

Kiertävä kuunnelmaesitys ikäihmisten hoitolaitoksissa


Kohderyhmä: Esitystä esitetään hoitolaitoksissa isommalle porukalle kerrallaan, sekä vuodepotilaille henkilökohtaisesti.

 

Kuulemma on kuunnelmaesitys kulkumiehestä, joka päätyy etsimään morsianta suomesta. Esitys keskittyy erilaisten tunnelmien luomiseen nauhalta tulevien äänimaailmojen, kuvailevan tarinankerronnan ja tunnettujen kappaleiden myötä. Kuunnelmassa liikutaan merellä, etelä-pohjanmaan pelloilla, keski-suomen korvissa, Savonlinnan torilla ja merikosken kuohuissa Oulussa. Matkalla tavataan niin Isoo Antti kuin seitsemän veljeksen Timokin. Yleisö voi halutessaan osallistua laulamalla mukana kappaleiden aikana.

 

Kiviniemi on toiminut kulttuurikummina ja ajatus Kuulemman tekemisestä on syntynyt halusta tarjota taidekokemuksia myös heille jotka eivät voi lähteä niitä hoitolaitosten seinien ulkopuolelle kokemaan.

 

Käsikirjoitus: Mika Kiviniemi (sisältää otteita tunnetuista suomalaisista teoksista)

 

Esiintyjä: Mika Kiviniemi

Ääninauhalla esiintyvät ääninäyttelijät:

Jani Manninen, Matti-Pekka Heikura, Aino Granlund, Toni Kettukangas

Tuotantoapu: ATT-ensemble, Kulttuuriosuuskunta ILME, Kulttuuritalo Valve, Jaana Potkonen, Kaija Hinkula, Riikka Kontio, Mervi Vainio

 

Kesto: n 15 - 30min riippuen kohdeyleisöstä

Tilavaatimukset: Verkkovirta, väh 2mx2m esiintymistila

Hinta: sovitaan tapauskohtaisesti alkaen 350€

 

Esitys on valmistettu Oulun Valistustalorahaston myöntämän työskentelyapurahan avulla.

 

Lisätietoja:

Mika Kiviniemi

040-743 7459

 

Päiväkonsertti ja tanssit.

Palvelukodin asukkaiden, läheisten ja hoitajien yhteinen konsertti ja juhlatanssit

 

Kohderyhmä: Ikäihmiset

 

Ammattitason äänentoistolaitteistolla pidämme oikean juhlakonsertin. Konsertissa kuullaan vanhanajan suosikkisävelmät. Koko talo ja läheiset voivat juhlia ja tanssia yhdessä. Konsertissa on kolme osiota: siinä kuullaan vanhoja suosikkeja, lauletaan yhdessä ja lopussa pidämme vielä henkilökunnan, läheisten ja asukkaiden yhteiset tanssit.

 

Päämääränä on tarjota laadukasta livemusiikkia, ikäihmisille sopivaa liikuntaa ja nostalgian kokemuksia vanhojen tuttujen kansanlaulujen ja iskelmien kautta. Ennen kaikkea nauttia laadukkaasta musiikista!

 

Toteuttaja: Yhteisö- ja hoivamuusikko trubaduuri Veli Vaismaa

Kesto: Tilaajan toiveen mukaan 60 – 90 min.

Tilavaatimus: Tarvitaan tila, jossa mahtuu tanssimaan.

Hinta: 365€

Lisätietoja: veli.vaismaa@gmail.com,  045 166 0514

 

Tilattavissa 1.6.2019 alkaen

 

Runomuotokuva

Runomuotokuva sopii hienosti lahjaksi hääparille, syntymäpäiväsankarille, polttareihin, pikkujouluihin sekä muihin suuriin ja pieniin tilanteisiin.

 

Runomuotokuvassa ihminen, josta runo kirjoitetaan, on katsottavana noin kaksikymmentä minuuttia. Hän voi istua, seisoa, maata, puhua, olla hiljaa, miten vain haluaa. Kirjoittaja katsoo häntä ja kirjoittaa runon. Kirjoittaja lukee runon ääneen ja antaa sen lahjaksi kirjoitetulle ihmiselle. Kyseessä on kahden ihmisen välinen intiimi ja kunnioittava taidetapahtuma.

 

1 runo: 100€

2-3 runoa: 150€

4-6 runoa 200€

7-9 runoa 250€

10-12 runoa 300€

-tarvittaessa lisäksi matkakulut Oulusta ja päiväraha

 

Muotokuvan kirjoittaa Timo Harju, joka on tutkinut runomuotokuvaa taidemuotona vuodesta 2005 lähtien, erityisesti yhdessä turkulaisen Kirjoittajaryhmä Tapiirin kanssa. Hän on kirjoittanut varmasti yli tuhat muotokuvaa erityisesti sosiaalialan laitoksissa mutta myös Turun kaupunginvaltuustossa, taidetapahtumissa, museoissa, yksityisissä juhlissa jne. Runomuotokuva hänelle perusasia, jota on tärkeää ja haastavaa tehdä yhä uudestaan.

 

Runomuotokuvatyöpaja

Työpajassa luodaan turvallinen tila, jossa osallistujat katsovat toisiaan ja kirjoittavat näkemästään runoja. Aiempaa runojen harrastamista ei tarvita. Kirjoittamista tukevat harjoitteet valitaan ryhmän mukaan. Syntyneet muotokuvat annetaan kohteilleen lahjaksi. Aina on tärkeää katsoa toista hyväksyvästi, kokonaisena ihmisenä.

 

Ohjaaja: Timo Harju

Hinta: yksittäinen paja 350€, usean pajan sarja tapauskohtainen

hyvä osallistujamäärä: 2-30

 

Kirjoitimme itse muotokuvarunoilijoiden ohjauksessa toisistamme työyhteisömme virkistyspäivässä. Uskon, että runomuotokuvatyöpajat lisäävät työyhteisöjen yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Seuraavana jouluna mieluisin saamani lahja oli runomuotokuva, jonka sihteerimme oli minusta kirjoittanut virkistyspäivämme innostamana. Ja taas, miten sekin runo oli näköiseni.”

           - Leena Koulu, ylilääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala.

 

Työpajan vetäjä: Timo Harju

 

Työpajan pituus sovittavissa tilauksen yhteydessä.

Kulttuuriosuuskunta ILME

ilme@kulttuuriosuuskuntailme.fi

040 7658 147

Y-Tunnus 2435585-0

 

LASKUTUSOSOITE

Kulttuuriosuuskunta ILME

Aino Granlund

Kulttuuritalo Valve

PL 42

90015 Oulun kaupunki